Informatie

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt, in de basis, de kosten die worden gemaakt bij een uitvaart. De uitvaartverzekering keert uit bij overlijden in natura of in geld. Dit is afhankelijk van de verzekeringsvorm die je hebt gekozen. De verzekeraar stelt van te voren voorwaarden op die jij bij het afsluiten accepteert. Onder deze voorwaarden horen de dekking bij overlijden, de betalingstermijn en de verplichte looptijd.

Waarom kies je voor een uitvaartverzekering? En wat zijn de beste tips voor een goede uitvaartverzekering? Deze vragen kan je pas beantwoorden nadat je begrijpt hoe een uitvaartverzekering werkt.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Op het moment van leven kan een persoon een uitvaartverzekering afsluiten. Met de uitvaartverzekering dekt de verzekeringsnemer zich tegen de kosten van een uitvaart. Bij het afsluiten van de verzekering worden de volgende onderdelen vastgelegd.

  1. Looptijd van de verzekering
  2. Betalingstermijnen
  3. Premiebedrag per maand
  4. Uitbetaling in geld of natura
  5. De grote van uitbetaling
  6. Indexatie van het uit te keren bedrag
  7. Ontbindingsvoorwaarden

Deze onderdelen worden in de voorwaarden vastgelegd. De voorwaarden accepteert een verzekeringsnemer. De voorwaarden zijn bindend. Dit betekent dat beide partijen zich aan deze voorwaarden moeten houden.

Hoelang heb je een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering loopt altijd levenslang. Dit is anders indien één van de partijen niet voldoet aan de voorwaarden die van te voren zijn bepaald. Ook is het mogelijk dat de verzekeringsnemer voortijdig de verzekering wil beëindigen. Het is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar of dit mogelijk is en tegen welke prijs dit mogelijk is.

Omdat deze verzekeringsvorm levenslang loopt is het belangrijk om van te voren de voorwaarden te bekijken. Ga je akkoord met de voorwaarden is het lastig om deze te ontbinden. Vergelijk daarom de voorwaarden goed bij een uitvaartverzekering en kies niet zomaar voor de laagste premie.

Hoelang betaal je bij een uitvaartverzekering

Dit hangt af van de voorwaarden die je hebt geaccepteerd. Indien je kiest voor het laagste premie bedrag zal de termijn levenslang zijn. Dit betekent dat jij je hele leven een laag bedrag per maand betaalt. De premie is dan al beschikbaar vanaf €6,- per maand. Let wel goed op, dit is meestal niet het voordeligste.

De premie betaal je zonder eindtermijn. Indien je 25 jaar ben en je wordt 75 betaal 50 jaar lang premie. In deze 50 jaar betaal je dus 600 keer de premie van €6,- per maand. In totaal kost dit je €36.000,- mocht je 75 jaar worden.

De gemiddelde uitvaart kost €8.000,- en je betaalt in je hele leven dus 4,5 keer zoveel. Dit heet dan ook verzekeren. Sluit jij vandaag een verzekering af en overlijd jij morgen dan krijg jij alsnog het geld uitgekeerd.

Kortere termijn uitvaartverzekering

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kortere looptijd. Bij verschillende aanbieders kan jij zelfs nu éénmalig een bedrag betalen. Met het bedrag wat jij nu betaalt verwacht de verzekeraar meer rendement te kunnen behalen. Indien je voor deze optie kiest is het vaak niet mogelijk om inflatie mee te verzekeren.

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. Je hebt dus meer geld nodig om hetzelfde product te kopen in de toekomst. Indien je inflatie meeverzekerd neemt het uitkeringsbedrag toe naarmate geld zijn waarde verliest. Stel dat je nu €8.000,- euro voor een uitvaart betaald dan kan dit over 50 jaar zomaar €16.000,- euro zijn.

Ook in het geval van een kortere looptijd is het belangrijk om de voorwaarden te vergelijken. Bekijk waar je voor tekent. Begrijp jij niet helemaal wat hier staat zoek dan een lokale verzekeringsadviseur op en ga met hem in gesprek. Laat hem precies uitleggen wat de verschillende opties zijn. Pas op het moment dat jij het volledig begrijpt kan je de voorwaarden accepteren.